Taustat


Mäkitorpan tai internetkielellä Makitorpan tarina alkaa noin vuoden 2013 paikkeilla kun saimme ajatuksen mökin rakentamisesta olemassa olevan lautarakenteisen ns syytinkimökin tilalle.

No oikeastihan tuon kuvassa näkyvän talon tarina alkaa sotien jälkeen 40-luvun loppupuolella ja ei se koskaan torppa ole ollutkaan. Mutta makit eivät välitä noin vanhoista asioista...

Valitettavasti rakennusoikeudet eivät enää riittäneet, miten ikinä ne rannoilla lasketaankaan ja myös 2000-luvun alussa voimaan tullut rantayleiskaava oli merkinnyt virheellisesti mökin olevan saunanrakennuspaikka, johon siis sai rakentaa uuden, vain 25m2 kokoisen, rantasaunan.

Tuon vanhan mökin käyttö ympärivuotisesti olisi vaatinut täydellisen saneerauksen ja koska olemme mukavuudenhaluinen perhe, niin ajatus uuden rakentamisesta vanhan tilalle tuli nopeasti esille.
Kunta ei oikein ollut halukas ajamaan poikkeamislupaa, vaikka tuolloin ELY-keskukset kyllä myönsivät itse luvat, mutta kunnan lausunto vaikuttaa vahvasti ELY-keskuksen päätökseen.
Emme voineet siis tehdä mökistä kauppoja ja asia jäi sikseen.

Kävimme uudestaan kunnan rakennusvirastossa juttusilla yhdessä maanomistajan kanssa kesällä 2015 ja pohdustimme käyntiämme sähköpostitse etukäteen lähetyllä viestillä, jonka mukaan kaavoituksessa on tapahtunut tahaton virhe ja se tulisi oikaista.

Asiassa oltiin tällä kertaa myötämielisiä. Ehkä uusi keskustavetoinen hallitus saattoi vaikuttaa maaseuturakentamisen ilmapiiriin suotuisasti tai sitten huolellisesti tekemämme pohjatyö poikkeamislupahakemusta silmälläpitäen oli myös luettu, sillä siitä löytyivät nyt mielestämme ne kuuluisat "erityiset perusteet" joita luvan myöntämisedellykset vaativat.
Rakennustarkastaja ja tekninen toimi ehdotti palaverissamme, että maanomistajien kannattaa kyllä anoa kaavamuutoksen vireille panoa jotta saisimme uudelle rakennukselle paremman rakennusoikeuden. Ja sehän meille sopi.

Kaavoitukseen lähdettiin saman kesän lopussa ja kaavoittaja teki myös maastokatselmuksen ja totesi, että rakennusoikeutta saadaan, jos olemassa oleva rakennus korvataan taustamaastoon siirrettävällä rakennuspaikalle. Taustamaaston rakennuspaikka kun vastaa 0,5 rantarakennuspaikkayksikköä (mitä ikinä se tarkoittaakaan) ja juuri 0,5 yksikköä vapautusi jos tuo kuvassakin näkyvä "syytinki-sauna" puretaan, vaikka kyllähän tuo on ollut vakituisessa asuinkäytössä aiemmin. Kuvan lautarakenteisesta mökistä on jo purettu huonokuntoinen kuisti. Todennäköisesti vanha mökki tulee palvelemaan uuden asunnon taukotupana ja varastona ja se puretaan vasta kun uusi rakennus on valmistunut.


Ei kommentteja