Hirren paksuus

Rakennesuunnittelu jääköön ammattilaiselle, mutta jonkun sanan asiasta voi alkuvaiheessa kirjoittaa. Helpointa olisi aloittaa hirren paksuudesta, siinä kun ei ole mitään monimutkaisia detaljeja kuten ammattilaiset sanovat.

Suomen rakennusmääräyskokoelma määrittelee hirsitaloksi rakennuksen jonka seinävahvuus on vähintään 180mm. Eli jos teet huvilan pienemmästä hirrestä niin älä kutsu sitä hirsitaloksi vaan hirsihuvilaksi tai -mökiksi.

Meidän projektissa on sellainen positiivinen ongelma, että kaava vaatii/sallii asuinrakennuksen olevan vakituiseen käyttöön oleva asuinrakennus. Tämä asettaa tiukkoja vaatimuksia talon energiatehokkuuden suhteen.
Puhutaan U-arvoista ja niiden alittamisesta.
Puhutaan kompensaatiosta.

On mielenkiintoista tietää, kun suunnitelmat etenevät, miten isot ikkunapinnat ja ohut hirsi kompensoidaan jotta täytetään määräykset. Tai joudutaanko isot ikkunapinnat kompromissin vuoksi jättämään pois?

Erityisiä vaatimuksia rakenteelle aiheuttaa myös se, että mökillä ei oleskella alkuvuodet jatkuvasti vaan sisälämpötilaa lasketaan poissa ollessa ja erityisesti talvella se äkillisesti nostetaan. Toki haaveena on sinne muuttaa pysyvästi asumaan kymmenen vuoden sisällä.

Muutama hyvä linkki aiheeseen: https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/73421/Pauli_Koli-Theseus.pdf?sequence=1 http://www.puuinfo.fi/puutieto/puurakenteet/hirsitalon-suunnittelu


Mutta niistä hirsipaksuuksista. Alla olevista näkee myös korkeudet joka on myös erittäin kiinnostavaa.

Finnlamelli
Kontiotuote

Kuusamo Hirsitalot


Honka

Olimme ajatelleet hirsipaksuudeksi 200mm vahvuutta, mutta jää nähtäväksi mikä on lopputulos.
Sama on korkeuden suhteen. Sitäkään ei ole päätetty.
Kaikilla ei ole kaikkia vaihtoehtoja.
Joillakin valmistajilla on uusia niukkasaumaisia profiileja eikä seinissä ole enää perinteistä tipparakoa. Korkeus ja profiili vaikuttavat myös paljon rakennuksen ulkonäköön myös sisällä.

Ei kommentteja